Marko Radulović  (©MN Press)
Marko Radulović (©MN Press)

Srbija domaćin Evropskog prvenstva 2026.

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.05.22. | 21:51

Turnir će se odigrati u Areni

Posle deset godina Srbija će ponovo biti domaćin vaterpolo Evropskog prvenstva. LEN je doneo odluku da organizaciju šampionata Starog kontinenta, koji će se održati 2026. godine, dodeli Beogradu.

Biro Evropske plivačke federacije odredio je organizatore za iduće dve kontinentalne smotre. Pre Beograda će domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine biti Izrael, a ove godine će se najbolje reprezentacije krajem avgusta za evropsku krunu boriti u Splitu.

Izabrane vesti

Beograd je prvi put dobio organizaciju 2006. godine i Srbija je tada osvojila prvo evropsko zlato od kada nastupa pod tim imenom. Turnir je organizovan na Tašmajdanu i Banjici, a Delfini su u finalu bili bolji od Mađarske. Srbija je osvojila još četiri zlatne medalje na Evropskim prvenstvima posle tog održanog u Beogradu i postala je jedina zemlja, uz Mađarsku, kojoj je pošlo za rukom da četiri puta uzastopno bude najbolja selekcija na kontinentu.

Mađarska je u međuratnom periodu, od 1926. do 1938. godine, osvajala zlato, a Srbija od 2012. do 2018. Evropsko prvenstvo 2026. biće treće koje će organizovati naša zemlja, a domaćinstvo dobija na svakih deset godina. Pre deset godina Srbija je u Areni nadigrala Crnu Goru u finalu, a tom prilikom zabeležena je najveća poseta na jednoj vaterpolo utakmici. Na tribinama se našlo 18.473 ljudi i srušen je rekord koji je datirao iz 2000. godine, kada je finalu Olimpijskih igra u kom su se sastali Mađarska i Rusija prisustvovalo 17.000 navijača.

Na prethodnom Evropskom prvenstvu tim Dejana Savića ostao je bez medalje, prvi put od osamostaljenja Srbija nije se našla na pobedničkom postolju. Delfini su se pet puta kitili zlatom, u Malagi su bili srebrni, a u Zagrebu su osvojili bronzu.




tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara